Gré van Heiningen Hypnotherapie biedt meer!

Meer weten? Neem dan contact op!

Wat is hypnose?

Bij hypnose denk je vaak aan theatershows waarbij vrijwilligers in trance worden gebracht en dan rare handelingen moeten uitvoeren tot vermaak vanhet publiek, toch is  hypnotherapie heel anders.

Het woord hypnose komt van het Griekse woord voor slaap, ύπνος (ypnos). Deze term is in 1843 door dr. James Braid uit Schotland geïntroduceerd en sinds die tijd heeft hypnose zich meer en meer ontwikkeld.

Hypnose heeft een lange geschiedenis. In het oude Griekenland en Egypte waren er al zogenaamde ‘slaap’tempels, een plaats waar mensen heengingen als zij hun geest wilden genezen. De tempel van Asclepius in Epidaurus op de Peloponnesos is hier een voorbeeld van en het orakel van Delphi, de Pythia, deed haar wonderlijke uitspraken in trance. Pas na 1843 heeft de hypnotherapie zich sterker ontwikkeld.

Nu wordt het fenomeen trance en hypnose wereldwijd wetenschappelijk onderzocht. Neurobiologen en andere onderzoekers zijn er de laatste jaren steeds meer van overtuigd geraakt dat hypnose uit de taboesfeer gehaald moet worden. Kinderartsen verwijzen steeds meer kinderen met buikpijnklachten door naar een hypnotherapeut omdat de hypnosebehandeling hierbij zeer succesvol is.

Trance

Onze hersenen vertonen in hypnose een andere hersenactiviteit dan tijdens het normale leven; hypnose beïnvloedt dus psychische en lichamelijke processen.

Je kent het fenomeen trance vast wel. Iedereen raakt wel eens in trance, bijvoorbeeld als je helemaal in een boek of film verdiept bent, dagdroomt en je niet meer bewust bent van wat er om je heen gebeurt. Je bent je even niet meer bewust van je kritische mind en je focus wordt versterkt op één bepaald ding.

De hypnotische trance die opgewekt wordt door de hypnotherapeut is daarmee te vergelijken. Het verschil met de trance die je zelf opwekt door te dagdromen en de trance die geïnduceerd wordt door de hypnotherapeut is dat de laatste altijd met een bepaald doel opgewekt wordt

Hypnose is dus een kunstmatig gecreëerde staat van bewustzijn waarin men ontspannen is en geconcentreerd op een bepaald onderwerp.

Altijd in controle

Veel mensen zijn bang dat hypnose ervoor zorgt dat ideeën aan hen worden opgedrongen of dat ze de controle verliezen. Dit is absoluut niet mogelijk. Je hebt te allen tijde de controle over wat er met je gebeurt in hypnose. Als je niet meer wilt, doe je je ogen weer open en is de hypnose voorbij.

Hypnotherapie

Hypnotherapie, hypnocoaching is een behandelvorm waarin je onder hypnose of trance aan een probleem/klacht werkt en je meer inzicht in jezelf krijgt en het probleem kunt oplossen.

Hypnotherapie helpt onder andere om:

  • meer rust in je hoofd te krijgen en angsten en fobieën op te lossen;
  • te stoppen met roken of andere verslavingen;
  • grip te krijgen op je gewicht en naar een gezond gewicht te gaan;
  • bepaald (storend of ongewenst) gedrag af te leren;
  • stress te verminderen;
  • weer goed te kunnen slapen;
  • pijn te verminderen;

De taak van de hypnotherapeut

Als hypnotherapeute heb ik de taak om de juiste suggesties te geven en ik begeleid de cliënt door het proces. De hypnotherapeut(e) is als het ware een gids die de cliënt begeleidt naar het juiste einddoel. Deze einddoelen zijn legio, van angst tot zelfinzicht.

Misvattingen over hypnose:

  1. ‘Hypnose is een vorm van slaap.’ Tijdens de hypnotische trance ben je absoluut niet in slaap. Je bent heel sterk gefocust op één enkele gedachte, zodat je geen andere bewuste gedachten hebt en je ook nauwelijks bewust bent van je omgeving.
  2. ‘Ontspanning is een cruciaal onderdeel van hypnose.’ Hypnose is een mengeling van ontspanning en focus. Ontspanning is een belangrijk deel bij hypnose, maar niet per se noodzakelijk. Bij sommige hypnotische suggesties en instructies wordt fysieke of mentale activiteit gevraagd.
  3. ‘Iedereen kan gehypnotiseerd worden, als je maar wil.’ De meeste mensen zijn in een hypnotische trance te brengen. Bij een enkeling is het niet mogelijk om deze trance op te wekken.

De sessie

Een hypnosesessie bestaat uit verschillende fases:

  1. Inductie: hier wordt de trancestaat opgewekt.
  2. Verdiepen; de trancestaat wordt intensiever gemaakt.
  3. Suggesties; hier wordt gewerkt aan het probleem waar de cliënt doorheen wil werken.
  4. Deductie: het ontwaken uit de hypnose en het weer helemaal bewust laten worden van de cliënt.

Wist je dat hypnotherapie een van de meest effectieve therapieën is?